Ombouw eisen

Een auto met een grijs kenteken is eigenlijk niets anders dan een auto die door de Belastingdienst wordt aangemerkt als bestelauto. Het voordeel van een grijs kenteken is dat u geen BPM betaalt bij de aanschaf van de auto en dat u minder wegenbelasting betaalt dan voor een auto met een 'gewoon kenteken'. 

Anders dan de naam doet vermoeden, heeft een bestelauto met grijs kenteken geen grijze kentekenplaat. Deze is gewoon geel. U kunt de grijze kentekens wel herkennen aan de eerste letter van het kenteken. Dit is namelijk altijd een B of een V. Zowel ondernemers als gehandicapten mogen van de fiscus een auto met grijs kenteken rijden. Bij ondernemers stelt de Belastingdienst als voorwaarde dat elk jaar minimaal tien procent van de gereden kilometers voor zakelijk gebruik is en dat u beschikt over een btw-nummer. Het kenteken moet op dezelfde naam staan als van degene aan wie het btw-nummer is verstrekt.

Grijs kenteken biedt fiscale voordelen
De belangrijkste redenen om een grijs kenteken te rijden zijn de fiscale voordelen. Zoals gezegd, betaalt u geen BPM bij de aanschaf van de auto. Dit is een aanzienlijke besparing aangezien deze aanschafbelasting ongeveer een derde van de nieuwprijs bedraagt.

Let op: Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar prive met de bestelauto, dan betaalt u een bijtelling. Bij het bereken van de bijtelling gaat de fiscus, ook bij een grijs kenteken, uit van de aankoopwaarde inclusief btw en BPM.

Naast het BPM-voordeel betaalt u voor een auto met grijs kenteken minder wegenbelasting. Voor bestelauto's hanteert de Belastingdienst namelijk een speciaal tarief. Op de website van de Belastingdienst berekent u eenvoudig hoeveel het scheelt om een grijs kenteken te rijden.

Wanneer een grijs kenteken?

Eisen Belastingdienst:
U profiteert alleen van de fiscale voordelen als uw zakelijke auto voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan bestelauto's. De fiscus geeft geen sluitende definitie van een bestelauto, maar onderscheidt vijf categorieen:

-Grote bestelauto's ( zoals verhuisbussen en andere grote bestelbussen)
-Bestelauto's met een verhoogd dak (de zogenoemde combi's)
-Middelgrote bestelauto's zonder verhoogd dak ( denk aan: ruimtewagens, minibusjes en terreinauto's)
-Bestelauto's met een open laadbak
-Bestelauto's met een dubbele cabine (dit wil zeggen dat er twee rijen stoelen zijn in de personencabine)
Voor elke categorie bestelauto's hanteert de Belastingdienst specifieke eisen. Klik hier voor de ombouw eisen van de belastingdienst t.a.v. grijskenteken ombouw.

Er zijn wel enkele algemene eisen waar de auto in elk geval aan moet voldoen:

- De auto beschikt over een laadruimte
- De laadruimte heeft een vlakke vloer (per categorie gelden aparte eisen voor de afmetingen van de laadruimte)
- In de laadruimte vervoert u geen passagiers

Grijs kenteken en de verzekering
Behalve dat een grijs kenteken u een belastingvoordeel oplevert, betaalt u ook minder premie voor de autoverzekering. Uw autoverzekeraar verrekent namelijk de btw die u over de premie zou moeten betalen. Hier staat tegenover dat u bij schade ook de kosten zonder btw krijgt vergoed.

Wilt u weten of uw auto kan worden omgebouwd naar grijs kenteken? Bekijk dan hier de reeds omgebouwde modellen.